Docentensite Ioniserende Stralen Practicum

Voorbereiden leerlingen

Voor het practicum kunnen de leerlingen van te voren de experimenten bekijken en het informatieboekje doornemen. Wanneer de leerlingen een open experiment gaan doen, is het wenselijk dat ze hiervoor al een werkplan hebben opgesteld. Verwijs hiervoor de naar https://stralenpracticum.nl/voorbereiden/voorbereiding/. Hier staan ook enkele regels voor tijdens het practicum vermeld.

In schooljaar 2024/2025 hebben we ons informatieboekje flink vernieuwd. Voorheen was in het informatieboekje per experiment aanvullende informatie te lezen. Met ingang van schooljaar 2024/2025 is het boekje nu meer een mini-encyclopedie. Op deze manier zijn de leerlingen meer aangewezen op hun kennis over ioniserende straling dan voorheen. Wanneer ze erachter komen dat ze een begrip niet weten of verkeerd hebben begrepen, kunnen ze het altijd in het boekje opzoeken. Op deze manier lopen leerlingen eerder tegen misconcepten aan die ze hebben van ioniserende straling. Naast een uitleg van de begrippen, bevat het informatieboekje ook een isotopenkaart, aanwijzingen voor het gebruik van logaritmisch grafiekpapier en informatie over stralingsrisico’s.  Wij raden aan de leerlingen van te voren in ieder geval de inleiding en het gedeelte over stralingsveiligheid te laten lezen. De practicumleiders nemen een aantal fysieke exemplaren van het boekje mee, maar u kunt er ook voor kiezen zelf een aantal exemplaren af te drukken, zodat alle leerlingen een eigen boekje hebben. Daarnaast is het boekje ook via een QR code op de werkbladen beschikbaar. Op deze manier kunnen leerlingen het boekje ook raadplegen als de les voorbij is.

Wanneer de leerlingen alleen gesloten experimenten uitvoeren, is het mogelijk dat ze ter plekke beslissen welk experiment ze gaan doen. Als ze vervolgens klaar zijn met dat experiment, kunnen ze een vrij experiment van een andere kleur uitkiezen. Op deze manier wordt voorkomen dat leerlingen moeten wachten op een groepje wat nog bezig is, of dat een groepje wat nog niet klaar is al moet plaatsmaken voor een volgende groep. Via de experimentenpagina kunnen de leerlingen alvast de verschillende experimenten bekijken en kunnen ze zich oriënteren op wat ze interessant lijkt. Mocht u toch van te voren een indeling willen maken met welke experimenten de leerlingen gaan doen, kunt u ook een roulatieschema maken.

Daarnaast kan er ter voorbereiding wat kennis over straling worden opgehaald, mocht dit niet recentelijk behandeld zijn. Daarbij zijn kernbegrippen zoals activiteit, halveringstijd, dracht, en halveringsdikte van belang. Op de pagina Lesmateriaal ioniserende straling  hebben we hiervoor twee Powerpoint presentaties beschikbaar gesteld, maar uiteraard kunt u hiervoor ook uw eigen lesmateriaal gebruiken.

Voor de open variant is de voorbereiding voor zowel u als voor de leerlingen wat uitgebreider. Naast het bovenstaande moeten de leerlingen van te voren een experiment kiezen, en ook voorbereiden. Hier is meer over te vinden op de pagina open variant.